Posmatranje djelovanja preparata “Marsovci® Imunactiv”

Marsovci® sa Imunactiv kompleksom je multivitaminski preparat sa mineralima i ostalim supstancima koje podržavaju funkciju imunog sistema. Cilj studije je bio da se dokaže slabija učestalost slučajeva i manja ozbiljnost bolesti kad se ovaj preparat koristi duži vremenski period.

Ukupno 465 djece, od 3 do 12 godina, je bilo uključeno u studiju. U studiju su bili uključeni od avgusta 2004. do jula 2005.godine. Svaki učesnik studije je dobio uputstvo da popije jednu tabletu dnevno tokom dvije godine i da dođe na redovnu kontrolu svakih 6 mjeseci kod svog pedijatra, koji je pratio sve bolesti i njihovo trajanje, a posebno ORL bolesti (uho, grlo, nos), bolesti respiratornog sistema i bolesti kože. Četiri parametra karakterišu ozbiljnost bolesti: da li je dijete kod kuće, ide u školu ili u vrtić, prisutstvo groznice, korištenje antibiotika i bolničko liječenje. Reference koje su se koristile su bili podaci o bolestima djece za prethodna 24 mjeseca prije početak studije.

Rezultati

Poslije dvije godine praćenje, analizirani su rezultati za 465 djece.

Ukupno 25 djece je prekinulo učešće u uvoj studiji. Najčešći razlog odustajanja bio je promjena mjesta stanovanja. Ukupno 440 djece (94.6%) je učestovalo u završnom procesuiranju rezultata.

Prosjek starosti djece u studiji je bio 6.13 godina, najmlađe dijete je imalo 3 godine, a najstarije 12 godina. Bilo je nešto više djevojčica nego dječaka. (Slika 2).

Pojedinačne bolesti prije početka studije i u toku iste su bile podijeljene prema šifri dijagnoze u glavne grupe. Najčešće grupe podrazumjevale su akutni faringitis, akutne upale krajnika i akutni rinofaringitis.

Značajno se snizio prosječan broj bolesti svakog djeteta (Slika 2) i trajanje bolesti  (Slika 3) tokom godišnje upotrebe Marsovci® tableta. Prije studije, prosječan broj bolesti za 2 godine je bio 9.6; poslije upotrebe Marsovci® tableta tokom dvije godine ovaj broj se spustio na 7.2. Prosječno trajanje svih bolesti po djetetu je bilo 78.3 dana za dvije godine; poslije upotrebe Marsovci® tableta ukupno vrijeme je spalo na 56.5 dana. Prema dobijenim rezultatima može se tvrditi da su djeca su bila bolesna 21.8 dana manje kad su koristili tablete Marsovci® dvije godine nego u periodu predhodne dvije godine kada ih nisu koristili.

Slika 1: Prosjek starosti i pol djece

Prosjek starosti
Pol djece

Slika 2:  Prosjek broja bolesti tokom dvije godine

Prosjek broja bolesti tokom dvije godine
Prosjek broja

Slika 3: Trajanje bolesti tokom dvije godine

Trajanje bolesti tokom dvije godine
Trajanje bolesti

Tokom dvije godine upotrebe Marsovci® tableta desilo se značajno statističko smanjenje broja bolesti praćenih visokom temperaturom, broja bolesti kod kojih je potrebna upotreba antibiotika, i broja bolesti zbog kojih se mora ostati kod kuće. Samo po broju boliničkih tretmana nije bilo značajnih razlika (Fig.4).

Slika 4: Ozbiljnost bolesti

Broj medicinskuh tretmana
Broj bolesti praćenih visokom temperaturom
Broj bolesti za koje su bili potrebni antibiotici
Broj bolesti zbog koljih se mora ostati kod kuće

Zaključak

Upotrebom Marsovci® tableta tokom dvije godine značajno se smanjuje broj bolesti, trajanje i ozbiljnost bolesti prema ličnim parametrima, za djecu od 3 do 12 godina starosti. Što se tiče organizacije studije, na rezultate je mogao uticati nedostatak kontrolnih grupa koje nisu obezbjeđene zbog etičkih razloga.

prof. MUDr. Hana Hrstková, DrSc.