Saveti

Nekoliko saveta da se vaše dete dobro oseća!

Pazite na njegovu ishranu

Ishrana Vašeg deteta je odlučujući faktor da bi se ono dobro osećalo. Raznovrsna i uravnotežena ishrana odgovara potrebama Vašeg deteta kada su u pitanju proteini, vitamini i minerali neophodni za njegov rast i sazrevanje. Uravnotežena ishrana podrazumeva 4 obroka dnevno, a doručak je neophodan da se dan započne na najbolji način. Veoma je važno da ishrana deteta pored izbalansiranog unosa ugljenih hidrata, masti i proteina, vitamina i minerala, bude bogata vlaknastim materijama, koje će omogućiti normalan rad sistema za varenje, redovno pražnjenje (manji rizik od zatvora) i adekvatno odvijanje brojnih metaboličkih funkcija.

Nagovorite decu da se bave sportom

Sport je koristan za fizički i psihički razvoj deteta. Fizička aktivnost pojačava rad srca i poboljšava fizičku kondiciju deteta. Sport stimuliše volju Vašeg deteta da učini napor, da se upozna sa svojim granicama, da razvije poštovanje prema sebi, te edukativne vrednosti kao što su strpljenje, koncentracija, disciplina, poštovanje prema drugima...

Spavanje

Vašem detetu treba dovoljno kvalitetnog sna za potrebe razvoja, obnavljanje fizičke i psihičke snage. Nedostatak sna može da prouzrokuje probleme sa težinom, disfunkciju imunog i nervnog sistema, kao i smanjenje koncentracije za učenje.

Vaše dete u proseku mora da spava:

  • 12 sati + popodnevni odmor za dete do 3 godine starosti
  • 12 sati za decu od 3 do 6 godina starosti
  • 10 do 11 sati za decu od 6 do 10 godina starosti
  • 9 do 10 sati za decu od 10 do 13 godina starosti

Za kvalitetan san, preporučuje se da Vaše dete potroši što više energije posle podne, da lagano večera i da odlazi u krevet u isto vreme svaki dan. Važno je da je soba provetrena i mirna.