Kako djeluju Marsovci® sa Inulinom

Da li ste znali da je sistem organa za varenje može dostići ukupnu površinu veličine teniskog igrališta i da sadrži preko 150 različitih tipova bakterija, čija ukupna masa iznosi oko 1kg?

Zdrava sluzokoža tankog creva predstavlja značajnu zaštitu za vaše dete pošto sprečava da štetni sastojci dospeju u krvotok i stignu do svih ćelija u organizmu, već oni bivaju eliminisani. Sa druge strane, korisni sastojci iz unete hrane preko zdrave sluzokože dospevaju u krvotok i nesmetano se dopremaju do ćelija kojima su potrebni. Kada je organizam vašeg deteta zdrav, svi ovi mikroorganizmi u crevima žive u skladu. Prijateljske bakterije obezbeđuju dobro varenje, poboljšavaju metabolizam, sprečavaju nastanak zatvora i nadutosti i doprinose zdravlju čitavog organizma.

Međutim, kada dođe do narušavanja ove ravnoteže, neki od mikroorganizama počinju ubrzano da se razmnožavaju i uzrokuju čitavu seriju simptoma, kao što su umor, grčevi, gasovi, dijareja i crevne infekcije koje se ponavljaju. Uzimanjem probiotika uz standardnu terapiju infekcija mogu nastati samo trenutni efekti, koji nestaju ubrzo nakon prestanka unosa probiotika. Kako naš organizam već sadrži veliku količinu dobrih, probiotskih bakterija, drugo rešenje za probleme nastale u crevima jeste da podržimo ove, već postojeće prijateljske bakterije. To možemo učiniti na taj način što ćemo im obezbediti „hranu“, u vidu PREBIOTIKA.

Prebiotici su nesvarljivi šećeri iz namirnica. Neophodno je da ih deca unose svakodnevno kako ne bi došlo do poremećaja ravnoteže u crevima i kako bi se očuvalo zdravlje u celom organizmu. Oni predstavljaju pravu pomoć pri varenju tako što nepromenjeni prolaze do debelog creva. Tamo od njih nastaje mlečna kiselina koja uništava štetne, a doprinosi rastu i razvoju korisnih bakterija. Na taj način se obnavlja sluzokoža i ponovo se uspostavlja zaštitna funkcija debelog creva. Pored toga, probiotici obezbeđuju prolazak crevnog sadržaja u pravilnim razmacima čime smanjuju mogućnost da se štetne bakterije zadržavaju na zidu creva i dovode do pojačanog apetita kod dece. Obnovljena sluzokoža omogućava i da minerali iz hrane (kalcijum i magnezijum) kroz nju prolaze u većoj koncentraciji, odakle dospevaju u krv koja ih odnosi do svih tkiva i organa.